ONDERSTEUNING OF ADVIES NODIG ?

MAAK VANDAAG NOG EEN AFSPRAAK !

Nieuws

04/09/2015

Fiscus wijzigt standpunt en aanvaardt BTW-aftrek voor logies, spijzen en dranken

De fiscus huldigde tot voor kort het standpunt dat de btw op kosten voor logies, spijzen en dranken niet aftrekbaar is, net zoals de btw op kosten voor onthaal.
Het Hof van Cassatie ziet het echter anders: kosten van ontspanning en vermaak (en dus ook cateringkosten) die worden gedaan met het oog op de promotie van diensten of goederen zijn publiciteitskosten en bijgevolg wel aftrekbaar.
De fiscus heeft zich nu met haar beslissing E.T.124.247 dd. 13.03.2015 neergelegd bij de rechtspraak van het Hof van Cassatie. De fiscus aanvaardt uitdrukkelijk “het recht op aftrek van btw geheven van kosten die een belastingplichtige maakt in het kader van een evenement dat hij organiseert voor zijn bestaande klanten of potentiĆ«le klanten en dat hoofdzakelijk en rechtstreeks tot doel heeft de verkoop van welbepaalde producten of diensten te bevorderen.” Die kosten zijn voor de fiscus niet langer kosten van logies, spijzen en dranken en ook niet langer onthaalkosten, maar wel aftrekbare publiciteitskosten. 
Het nieuwe standpunt van de fiscus heeft verregaande gevolgen. De btw op een etentje met publiciteitsdoeleinden wordt zo immers ook aftrekbaar. Als u kan aantonen dat u uw producten of diensten hebt besproken met uw klant volstaat dat voor aftrek. Voor etentjes met potentiƫle klanten geldt trouwens hetzelfde.