ONDERSTEUNING OF ADVIES NODIG ?

MAAK VANDAAG NOG EEN AFSPRAAK !

Nieuws

01/12/2017

'Valse' hybride wagens worden fiscaal aangepakt

Vanaf aanslagjaar 2021, verbonden aan een belastbaar tijdperk dat ten vroegste start vanaf 01.01.2020, worden de “valse” hybride wagens fiscaal aangepakt. Het gaat om wagens die slechts een kleine afstand op hun batterij kunnen rijden. Momenteel worden die wagens veel gekocht omdat er een hoge fiscale aftrekbaarheid is in de vennootschap en omdat het voordeel alle aard van het gebruik van de wagen voor de bedrijfsleider of werknemer beperkt is.
Het gaat meer bepaald om hybride wagens uitgerust zowel met een brandstofmotor als met een elektrische batterij met een energiecapaciteit van minder dan 0,6 kWh per 100 kg wagengewicht (bv. BMW X5 40e, Porsche Cayenne S E-Hybrid of Audi Q7 3.0 TDI e-tron). Voor die wagens moet vanaf aanslagjaar 2021 als CO2-uitstootgehalte worden genomen:

- de CO2 uitstoot van hetzelfde model dat alleen een brandstofmotor heeft
- als er geen model bestaat met alleen een brandstofmotor dan moet men de uitstoot van de hybride versie vermenigvuldigen met 2,5

Er is echter een belangrijke uitzondering: voor hybride wagens die men aankoopt vóór 1 januari 2018 blijft men de CO2 uitstoot in aanmerking nemen van de hybride versie (zowel voor aftrek in de vennootschap als voor berekening van het voordeel alle aard) en dit gedurende de volledige levensduur van de wagen. Wagens die voor 1 januari 2018 besteld worden (gedateerde en ondertekende bestelbon) evenals leasingcontracten ondertekend voor 1 januari 2018 vallen onder de uitzondering. Het kan dus zeker de moeite lonen om nog dit jaar een hybride wagen te bestellen.